pvchlogo
EMDR (een beknopte uiteg van de methode en de procedure)
 
 
EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is de meest wetenschappelijk onderzochte therapievorm bij stressgerelateerde stoornissen met de hoogst gemeten effectiviteit.
EMDR is geschikt voor de behandeling van mensen die last blijven houden van traumatische ervaringen (elke schokkende ervaring die niet tot volledige verwerking gekomen is) en soms ook lijden aan een post traumatische stressstoornis (PTSS).
 
De methode zorgt voor een snelle en effectieve verwerking.
Enkelvoudige (één gebeurtenis) trauma’s zijn vaak al in 2 tot 3 sessies te behandelen.
 
Met behulp van oogbewegingen en een standaard protocol wordt het trauma verwerkt.Er is enige gelijkenis met de droomslaap (REM slaap) waarbij, tijdens het dromen, onze ogen van links naar rechts schieten.
Door de aandacht te richten op het trauma en vervolgens verschillende sets van oogbewegingen aan te bieden, met een bepaald ritme en een bepaalde tijd en daarbij het volgen en behandelen van de ervaren emoties ontstaat verwerking van het trauma. Dit is een eenvoudige uitleg van de procedure, er komen veel andere facetten bij kijken die van belang zijn voor de therapeut.
Tijdens de procedure is er aandacht voor de spanning en de gedachte(n) die aan de traumatische ervaring gekoppeld zijn.
Als oogbewegingen te belastend zijn dan kan ik ook werken met geluidstikken via de koptelefoon of lichte tikjes op de knieën of in de handpalmen. Het gaat er namelijk om dat ik rechter en linker hersenhelft beurtelings prikkel en zodoende de hersenen als het ware het sein ‘veilig’ geef om te verwerken.
 
EMDR is op dit moment de meest effectieve behandelmethode bij verwerking. Het beperkt zich niet tot een trauma, maar is ook geschikt bij rouwverwerking, fobieën en sommige andere klachten.
 
Als u meer informatie wilt neemt u dan gerust contact met mij op.
Dit kan via de pagina contact of via de gegevens rechts onderaan de pagina.